ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРОЕКТА ЗА РАЗШИРЕНИЕ НА МЕТРОТО В СОФИЯ

14 декември 2008 A+AA-

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на гр. София Бойко Борисов направиха заедно символична първа копка за официалния старт на проекта за разширение на столичното метро. Проектът за разширение на метрото в гр. София в отсечката: „Пътен възел „Надежда"- Централна жп гара - пл. Св. Неделя - бул. „Черни връх", е предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с бюджет от 185,19 млн. евро, от които 157,41 млн.евро са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие.

Церемонията бе уважена от заместник министър председателя инж. д-р Меглена Плугчиева, ръководителя на постоянното представителство на ЕК в България Н.Пр. Зинаида Златанова и зам.-министъра на транспорта Весела Господинова. 

В своето изказване министър Мутафчиев подчерта, че основната заслуга за успешното стартиране на проекта е на екипите на Управляващия орган на ОП „Транспорт" и на бенефициента „Метрополитен" ЕАД. Той подчерта, че това е първият голям инфраструктурен проект на България, който се съфинансира от Структурните фондове на ЕС. В речта си кметът Борисов призова софиянци да бъдат търпеливи, тъй като при строежа на метрото ще се наложи затварянето на отделни участъци от улиците. Той предупреди избраните строителни компании, че няма да се правят компромиси по отношение на работата им по проекта. Вицепремиерът Меглена Плугчиева посочи,  че проектът за разширение на метрото е сигнал към българското общество и евроинституциите, че България е ангажиран и отговорен член на ЕС.

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...