ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Изграждането на софийското метро е отличено с награда за инфраструктурен проект на десетилетието

21 март 2018 A+AA-

Проектът за изграждане и разширение на софийското метро бе отличен с награда за най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието (2007-2017). Отличието бе връчено в рамките на церемония "Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, организирана от Градът Медиа Груп. Наградите за принос в развитието на инфраструктурата на България се връчват на всеки две години, а условието е номинираните проекти да са завършени в периода 2016/2017 и изградени след приемането на страната ни в Европейския Съюз.

 В категория „Транспортна железопътна инфраструктура“ първа награда получи проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив“, финансиран от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Втора и трета награда взеха проектите „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив” и „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, участък Първомай-Свиленград”, които също са осъществени с финансовата помощ на ОП "Транспорт" 2007-2013. Отличията бяха връчени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев.

 Проектът  „Изграждане на АМ Калотина – София - Лот 1: „Западна дъга на Софийски околовръстен път” получи отличие в категория "Транспортна пътна инфраструктура". Осигурените средства за този проект по линия на ОП "Транспорт" са 68 210 739 лева.

 Победителите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди. Представител на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в журито беше ръководителят на Управляващия огран на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" и директор на дирекция "Координация на програми и проекти" инж. Галина Василева. Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са „Транспортна пътна инфраструктура“, „Транспортна железопътна инфраструктура“, „Енергийна инфраструктура“, „Градска среда“ и „Екологична инфраструктура“.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...