ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

100% от средствата по ОПТТИ за изграждане на метрото са договорени

8 юни 2017 A+AA-

Подписани са всички договори за  финансиране на метрото в София. Това стана ясно по време на седмото заседание на Комитета за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", което се проведе в периода 6-7 юни в гр. Сандански. Осигуреният финансов ресурс от ОПТТИ за изграждане на третата метролиния е малко над 400 млн. евро. "В края на месец май започна изграждането на втория етап, който включва 4 нови метростанции до кв. Горна баня", посочи Галина Василева. 32% е физическият напредък на първия етап с 8 метростанции от бул. Владимир Вазов до кв. Красно село. Очаква се и двата етапа да бъдат завършени до края на 2019 г.

Инж. Стоян Братоев посочи, че постепенно започва възстановяване на движението, в участъците, в които се изграждат новите метростанции от Етап 1. "Възстановихме движението по бул. "България", а до седмица ще бъде пуснато и движението по бул. "Патриарх Евтимий" и на Орлов мост", допълни той.

Галина Василева отчете, че по програмата се финансират 6 големи проекта, които формират 88% от бюджета на програмата. "До края на годината трябва да стартират тръжните процедури за всички големи проекти, за да се гарантира тяхното изпълнение в рамките на програмния период", заяви Василева.

По време на заседанието стана ясно, че до края на месец юни ще бъде обявена процедурата за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Проектът има за цел отстраняване на тесните места по направлението, за да бъде увеличена скоростта за движение на влаковете. Това налага изместване на трасето в някои участъци и изграждане нa редица съоръжения за преминаване през планинския терен.

В края на месец май, Управляващият орган на програмата одобри апликационната форма за Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел "Железница", и документът е изпратен на Европейската комисия за преглед, отчете Галина Василева. По думите й, преди няколко дни АПИ са внесли за разглеждане и одобрение в МОСВ, доклада по ОВОС за Лот 3.2 на магистралата и се очаква  становище. Дончо Атанасов, председател на УС на АПИ заяви, че до един месец агенцията ще обяви повторно тръжната процедура за изграждане на тунел "Железница", със срок за изпълнение 1000 дни. Той допълни, че няма риск проектът да не бъде изпълнен в рамките на програмния период.

През първия ден от заседанието на Комитета беше направена проверка на строителството на Лот 3.3 от АМ "Струма" между Кресна и Сандански. От посещението на място стана ясно, че физическият напредък на обекта е над 35 % и се очаква участъкът да бъде завършен до май 2018 г. Представителите на комитета посетиха още археологическите разкопки, които бяха открити в близост до с. Микрево. На това място е намерено селище от преди 7000 години и в момента археолози проучват терена.

На заседанието присъстваха представители на  Европейската комисия, Джаспърс, Европейската инвестиционна банка, на Управляващия орган, бенефициентите, местна и изпълнителна власт, неправителствения сектор, синдикални организации и други.

 

Презентации на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020:

ppt.gif7 КН_ОПТТИ.ppt (1.09 MB)

ppt.gifОтчет на дейностите по публичност.ppt (13.73 MB)