ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Над 3 млрд. и 200 млн. лв. са вложени в изграждане на транспортна инфраструктура

29 октомври 2015 A+AA-

Над 3 млрд. и 200 млн. лв. вече са вложени в изграждането на транспортна инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на днешната церемония по откриването на лот 1 на АМ „Марица".

Министър Московски благодари на всички, участвали в реализирането на поредния инфраструктурен пътен проект и коментира, че е напълно възможно в следващите седмици участъците от железопътната инфраструктура по това направление да имат Акт 15.

Надявам се, че през следващия програмен период ще имаме възможност и в Северна България да развием нормална транспортна инфраструктура, добави още той.

С откриването на лот 1 на АМ „Марица“ България вече има трета напълно завършена автомагистрала с европейски средства, след АМ „Тракия“ и АМ „Люлин“.

Припомняме, че края на миналата година два от пътните проекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. бяха определени като рискови. Физическото изпълнение на лот 1 на АМ „Марица" беше 56%, а на лот 4 на АМ „Струма“ 42%. Бяха положени необходимите усилия и през последния месец бяха открити лот 2 и лот 4 на АМ „Струма“, а днес е пусната цялата Автомагистрала „Марица“.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, депутати, представители на местна власт и др.

Лот 1 на АМ „Марица“ от Оризово до Димитровград е с дължина 31.4 км, като стойността на договора е близо 160 млн. лв. с ДДС. По трасето са изградени 4 моста, като, за да не се възпрепятства преминаването на селскостопанска техника, са построени 6 надлеза и 8 селскостопански подлеза. За да бъде опазено био и еко разнообразието в региона са изградени сухи проходи за преминаване на различни видове диви животни.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. АМ „Марица“ лот 1 и лот 2 е с обща дължина 65,62 км. С цялостното й завършване е осъществена автомагистралната връзка между София и турската граница по IV и X коридор на трансевропейската транспортна мрежа. Очаква се АМ „Марица“ да облекчи трафика към турска граница и разстоянието от АМ „Тракия“ до ГКПП „Капитан Андреево“ ще се изминава за по-малко от 1 час.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...