ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: 673 милиона евро са за развитие на жп инфраструктурата по ОПТТИ 2014-2020

29 септември 2015 A+AA-
Министър Ивайло Московски: 673 милиона евро са за развитие на жп инфраструктурата по ОПТТИ 2014-2020

В рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. за развитие на железопътната инфраструктура имаме 673 млн. евро. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусионния форум: „Строителството през 2016 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“.

Тези срещи дават възможност на бизнеса и държавните институции да обменят опит, идеи и перспективи. С тези думи министър Московски се обърна към участниците във форума. По думите му, към момента екипите, които управляват оперативната програма ще се справят с предизвикателствата, които има до 2020 година и всички проекти ще бъдат реализирани с необходимото качество и в срок.

От тези 673 млн. евро, близо 320 млн. евро ще използваме за завършването на модернизацията на цялата линия Пловдив-Бургас, коментира още министър Московски. През новия програмен период ще се работи и по отсечката Елин Пелин-Септември.

Във връзка с железопътните проекти, които се изпълняват в момента със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., министър Московски информира, че има голяма динамика в строителството, разплащанията, както и в сертифицирането им. Три големи проекта ще бъдат завършени още през първата половина на 2016 г. и това не би трябвало да нанесе огромна финансова щета, допълни още министър Московски.

Министър Московски съобщи още, че по Механизма за свързана Европа страната ни има резервирани 400 млн. евро, които ще се използват за изграждането на жп направленията Драгоман-София и София-Радомир.

Не сме допуснали загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. припомни Ивайло Московски и коментира, че почти 1,6 млрд. евро са разплатени към бенефициентите, а възстановените средства по програмата от Брюксел са над 1 млрд. евро.

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...