ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Разплатените средства по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. са над 1,575 млрд. евро

24 септември 2015 A+AA-

Разплатени са над 1,575 милиарда евро на бенефициентите, което надвишава 80% от средствата по Оперативна програма „Транспорт“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Ивайло Московски по време на годишния отчет на програмата.

Министър Московски подчерта, че за този програмен период е натрупан добър опит в управлението на проекти, който ще бъде използван при реализацията на стартиращите в момента проекти. „ОП "Транспорт" навлезе в своята финална фаза и резултатите са видими“, заяви министър Московски и допълни, че са постигнати добри проценти на изпълнение на заложените цели в сравнение с други европейски държави.

Министър Ивайло Московски отчете, че само за една година са пуснати в експлоатация четири големи инфраструктурни проекта – Лот 2 на АМ „Марица“, Лот 4 на АМ „Струма“, както и метрото до Летище София и до Бизнес парка в кв. Младост 4. Той отчете и успешното приключване на двата проекта за наблюдение на корабоплаването по море и река – VTMIS и BULRIS, и допълни, че България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабите. „Успешно приключи и проектът за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав, който се изпълнява от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“, каза Ивайло Московски.

„В края на месец октомври ще завършим Лот 2 на АМ „Струма“  и Лот 1 на АМ „Марица“, с което тя ще стане втората изцяло изградена магистрала“, посочи министърът. „Полагаме максимални усилия до края на годината да бъдат завършени в голяма степен и трите железопътни проекта по направленията Първомай – Свиленград, Пловдив – Бургас и Септември – Пловдив. Анализите показват, че част от дейностите по тях ще се изпълняват и през 2016 г., за които ще търсим други източници на финансиране – средства от съответния бенефициент, бюджетни средства или заем“, каза Ивайло Московски.

Заместник-ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева отчете, че през оставащите няколко месеца до края на годината трябва да бъдат усвоени около 420 млн. евро, за да няма загуба на средства. „Предстои да бъдат изградени още 83 км жп линии, в ход е и модернизацията на жп гарите в София и Бургас и изграждането на Интермодален терминал Пловдив“, обобщи Галина Василева. „В пътния сектор в момента се изграждат 72 км автомагистрали, 24 км първокласни пътища, както и система за преброяване на трафика по автомагистралите и първокласните пътища“, каза инж. Василева. Тя допълни, че се предвижда „обратно“ фазиране на проекта за разширение на линия 2 на метрото от метростанция „Джеймс Ваучер" дo метростанция „Витоша” в кв. Хладилника. Той беше предвиден за финансиране от новата оперативна програма, а сега ще се реализира със средства от ОПТ. Галина Василева съобщи, че Европейската Комисия е одобрила и  последния проект по програмата за изграждане на обходния път на град Габрово.

В събитието взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, представители бенефициентите по програмата, на изпълнителната и местната власт, неправителствени организации, експерти и др.

 pptx.gifГодишно информационно събитие за отчитане на напредъка на ОПТ.pptx (5.46 MB)

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...