ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Ивайло Московски: България е първата дунавска държава с административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик

10 септември 2015 A+AA-

България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалната церемония, на която бе даден старт на системата БУЛРИС. На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Русе Пламен Стоилов, председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание Гроздан Караджов, директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, представители на централната и местната власт, гости и граждани на Русе и други официални лица.

От днес имаме работещ речен информационен център с 23 комуникационни точки, разположени по протежението на р. Дунав, осигуряващ достъп на всички държавни институции, заяви още Московски.

Министър Московски допълни още, че системата, която се открива днес, е еквивалентна на пуснатите преди месец трафик кули във Варна и Бургас.

Със създаването на речна информационна система в българската част на река Дунав ще бъде осъществявана съвременна електронна навигация, което е практика в морския транспорт. По този начин комуникацията между корабите и различните брегови служби, обслужващи корабоплаването вече няма да се осъществява чрез радиовръзка, телефония, зрително наблюдение и други традиционни методи.

Изградената телекомуникационна инфраструктура, осъществява пълен и непрекъснат пренос на всички данни по протежението на целия български участък, с обща точка сградата на БУЛРИС в Русе.

Внедряването на речната информационна система е част от дейностите по проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Общата стойност на проекта е над 37 млн. лева, а неговото съфинансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...