ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

От днес цялата акватория на България се наблюдава с най-модерната информационна система в света

17 август 2015 A+AA-

Двата нови брегови центъра Варна и Бургас наблюдават цялата водна граница на България. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на бреговия център за управление на трафика в град Варна. На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, народни представители, представители на централната и местната власт, гости и граждани на Варна и други официални лица.

Всички водни граници на България ще могат да бъдат наблюдавани от компетентните институции - Брегова охрана, БОП, МВР за предотвратяване на контрабандата по море и река, заяви още Московски. Той добави, че изграждането на двете брегови кули във Варна и Бургас ще доведе до повишаване на ефикасността на работата на спец службите и на военноморските сили. До месец ще започне да функционира и бреговият център за управление на корабния трафик по река Дунав, допълни министъра.

В Брегови център – Варна ще бъде разположен оперативен център за управление на трафика – VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабният трафик в морските пространства северно от нос Емине и поддържа постоянен обмен на информация с Брегови център – Бургас. 

В сградата ще бъде разположен и оперативният център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море (SOLAS Convention). В аварийни ситуации дейността ще може да бъде поета от специално изградено работно място в бреговия център в Бургас. 

Строителството на бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас се финансира от ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г. по проект "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3". Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра струва около 4 млн. лв.

 След откриването на Брегови център – Варна, заедно с премиера Бойко Борисов министър Московски присъства на откриването на нова учебна зала във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, където беше представен тренажор, който симулира управлението на кораб при всякакъв вид природни климатични условия. Тренажорът е уникален за България и чрез него корабните механици и бъдещите капитани могат да попаднат във всяка реална обстановка, която предлага плаването по море. Представители на Висшето военноморско училище запознаха гостите с още два тенажора, единият дава възможност за наблюдение на цялото българско крайбрежие, а другият спомага за отработване на  всички задачи по управление на кораб.

 

 

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...