ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Изграждането на метрото е изключително добър пример за сътрудничество между институциите

8 май 2015 A+AA-

Изграждането на софийското метро е изключително добър пример за сътрудничество между институциите. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на церемонията по откриване на новото трасе с три нови станции на метрото до Бизнес парка в квартал „Младост“ 4.

„Да си пожелаем да работим по същия начин и през новия програмен период , където бюджетът за третия метродиаметър е около 800 милиона лева“, добави министър Ивайло Московски. По думите му, проектната готовност на трасето от бул. „Янко Сакъзов“ до кв. „Красно село“ е напреднала и след търговете, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията може да започне финансирането на строителството.

Ивайло Московски припомни, че столичното метро е класирано от Европейската комисия в Топ 10 на инфраструктурните проекти. 79 млн. лева са вложени по линия на Оперативна програма „Транспорт“ за разширението на метрото до Бизнес парка, с което инвестициите по програмата достигат 215 млн. лв. за последното разширение на метрото.

Повече от 1 милиард лева са инвестирани за разширението на първия метродиаметър на столичното метро и за цялостното построяване на втория. Изградени са 20 нови метростанции и около 21 км нови метролинии. Общата дължина на линиите на метрото достига 39 км с общо 34 метростанции.

Официални гости на церемонията по откриването на трасето до Бизнес парка бяха още заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, , кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и други.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...