ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Представиха изпълнението на ОП „Транспорт“ по време на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка 2007 – 2013 г.

11 декември 2014 A+AA-
Представиха изпълнението на ОП „Транспорт“ по време на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка 2007 – 2013 г.

Няма да има загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“ през 2014 г. Това каза Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка 2007 – 2013 г. Събитието бе отрито от заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, а в по време на заседанието бе отчетено изпълнението по всички оперативни програми.

„Договорен е целият наличен ресурс и са разплатени около 68% от бюджета на ОП „Транспорт“, отчете Галина Василева. По думите й основният приоритет на екипа на министерството е ускоряване на работата и предприемане на действия за минимизиране на риска от загуба на средства в края на 2015 г. Основна предпоставка за забавяне в изпълнението на големите инфраструктурни проекти продължават да бъдат отчуждителните процедури и археологическите проучвания.

Към момента пет проекта в обхвата на ОП „Транспорт“ са идентифицирани като високорискови. Два от тях (лот 4 на АМ „Струма“ и лот 1 на АМ „Марица“) са в пътния сектор и три (Септември – Пловдив, Пловдив – Бургас и Димитровград – Свиленград) – в железопътния. Въведен е ежедневен мониторинг на тях, като министерството е в постоянна връзка с бенефициентите и изпълнителите за оптимизиране на сроковете и ускоряване на работата. „Въпреки трудностите няма нито един спрян проект или блокирани плащания по ОП „Транспорт“, подчерта Галина Василева.

На днешното заседание на Комитета за наблюдение присъстваха представители на Европейската комисия от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ и Генерална дирекция  Регионална и градска политика”, експерти и ръководители на Управляващите органи на оперативните програми, участници от неправителствения сектор и др.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...