ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски инспектира строителните дейности по жп линията Димитровград – Свиленград

27 ноември 2014 A+AA-

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектира днес строителните дейности по жп линията Димитровград – Свиленград. Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., като вече са достигнати около 60% изпълнение по него.

Първата позиция обхваща трасето Димитровград – Харманли. Договорът за строителство е на стойност от близо 143 млн. лв. без ДДС и са изпълнени около 70% от дейностите по него. Министър Московски инспектира и най-голямата гара в неговия обхват – Димитровград, която е изцяло обновена. Към момента изостава завършването на пътния надлез в града, поради сложността на обекта и проливните дъждове от това лято. „Надявам се атмосферните условия да ни позволят да пуснем движението поне по едно от платната на пътния надлез през месец декември“, каза Ивайло Московски. Той се запозна с неудобствата, които причиняват строителните дейности на жителите на Димитровград и се ангажира да следи за спазването на графика на изпълнителя. Благодарение на проекта за модернизация на жп линията до момента са инвестирани допълнително близо 6 млн. лв. за пътни и пешеходни съоръжения в града, които ще улеснят предвижването на гражданите.

Около 60% е изпълнението на втората позиция от проекта – Харманли – Свиленград. Стойността на неговото изграждане е около 122 млн. лв. без ДДС. Целият проект трябва да приключи до края на 2015 г., за да се използват средствата от ОП „Транспорт“. Всички плащания по програмата се изпълняват, като само на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са разплатени близо 490 млн. лв. „Основният ми приоритет е ускоряване на работата, за да успеем да завършим всички инфраструктурни проекти, които започнахме в предишния ми мандат“, каза министър Московски. По думите му на някои места забавянията са сериозни, но трябва да се направи всичко възможно, за да се усвои целия наличен ресурс по ОП „Транспорт“.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...