ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Николина Ангелкова: Ускоряваме работата по жп трасето Първомай – Свиленград

19 август 2014 A+AA-

Ще направим всичко възможно да приключим работата по пътния надлез в Димитровград до края на октомври тази година, за да облекчим трафика в града. Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова изиска да бъде изготвена ревизирана работна програма за по-бързото завършване на обекта. Това стана по време на инспекцията на проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград. Тя констатира, че половината от дейностите по проекта вече са завършени.

„Сред проблемите на проекта са забавени разрешителни за строителство по някои от обектите. Вече съм провела среща с колегите от Министерството на регионалното развитие и разрешителните ще бъдат издадени в кратки срокове“, съобщи министър Николина Ангелкова. По думите й няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“ до края на 2014 г., но трябва да бъде ускорена работата по проектите, за да приключат до края на 2015 г.

В отговор на журналистически въпрос министър Николина Ангелкова обяви, че основен приоритет е продължаване на преговорите с кредиторите на БДЖ и получаването на нотификация от Европейската комисия за отпускане на държавна помощ на дружеството.

Министър Ангелкова инспектира дейностите по най-голямата жп гара Димитровград, включена в обхвата на проекта Първомай – Свиленград. В ход е ремонт на приемното здание и изграждането на пешеходни надлези. Гарата е разделена на два строителни етапа – северен и южен. Работата по първия е достигнала 80% изпълнение и три коловоза са въведени в експлоатация. Очаква се в началото на следващата година гарата да бъде напълно завършена. Обектът е част от позиция 1 Димитровград – Харманли, строителството на която възлиза на над 142 млн. лв. без ДДС (с 5% непредвидени разходи). Физическото изпълнение се оценява на около 60%. Между Димитровград и жп гара Нова надежда има изградена и пусната в експлоатация близо 3.5 км жп линия, а до края на годината ще бъдат завършени още 10 км.

По позиция 2 Харманли – Свиленград бе направен оглед на жп мостовете при река Марица, положеният нов железен път и контактна мрежа. Стойността на договора за строителство е над 122 млн. лв. без ДДС (с 5% непредвидени разходи), а общото физическо изпълнение е около 45%.

Третата позиция, обхваща изграждането на тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата в Димитровград. Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по тях, като подчерта, че изпълнителят трябва да положи всички усилия за ускоряване на работата.

Проектът трябва да приключи до края на 2015 г., което го превръща в един от високорисковите за изпълнение по ОП „Транспорт“. По тази причина министър Николина Ангелкова се запозна на място с проблемите и организацията на работа на изпълнителя още в първите дни след като пое поста.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...