ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по жп линията Септември - Пловдив

18 август 2014 A+AA-

До 10 дни трябва да ни бъде представена ревизирана работна програма за строителството на отсечката Пазарджик – Стамболийски. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на днешната инспекция на обекта. По думите й, е възможно прекратяване на договора с изпълнителя ако той не покаже, че има ресурс да приключи строителството в срок. На жп гара Огняново министърът провери работата по изграждането на нови коловози. Стойността на договора за строителство е над 54 млн. лв. без ДДС (с вкл. 10% непредвидени разходи).

Трасето е Позиция 2 от проекта за модернизация на жп линията Септември – Пловдив и към този момент има едва 6% физическо изпълнение, а натрупаното закъснение е 4 месеца. „С тези темпове не виждам как ще бъде спазен срока за завършване – май 2015 г.“, констатира министър Ангелкова.

По-рано през деня, министър Ангелкова посети Позиция 1, която обхваща трасето Септември – Пазарджик. Тя инспектира строителството на новия жп мост в близост до прелез Ковачево. По трасето е достигнато около 20% физическо изпълнение, а стойността на договора на изпълнителя е над 62 млн. лв. без ДДС (с вкл. 10% непредвидени разходи). „Искам да видя мобилизация и в началото на септември ще организирам среща, за да видя какъв напредък сте постигнали“, каза министър Ангелкова на представителите на изпълнителите. По думите й, няма да бъде допуснато оскъпяване на обектите, защото всички рискове трябва да са сметнати от изпълнителя още при подаване на офертата.

В рамките на инспекцията днес, министър Николина Ангелкова провери строителните дейности по Позиция 3 Стамболийски – Пловдив и положения нов железен път в междугарието Стамболийски – Тодор Каблешков. Физическият напредък по трасето надхвърля 27%, като стойността на договора на изпълнителя е малко над 56 млн. лв. без ДДС (с вкл. 10% непредвидени разходи). Вече има 9 км положен нов железен път.

Работата по проекта за модернизация на жп линията Септември – Пловдив трябва да приключи през 2015 г., в края на която изтича и крайният срок за допустимост на разходите по ОП „Транспорт“. Това превръща обекта в рисков от гледна точка на времето за изпълнение. По тази причина инспекцията на трасето бе включено в програмата на министър Николина Ангелкова още в първите дни след като пое поста. Ускоряването на работата по инфраструктурните обекти е основен приоритет за МТИТС, защото това ще осигури 100% усвояемост на средствата по ОПТ и няма да се допусне загуба на средства.

По-късно през деня ще бъде направен преглед и на приемните сгради по трасето Пловдив – Димитровград, част от които бяха модернизирани в рамките на предприсъединителната програма ИСПА.

Подробна информация за проекта: http://optransport.bg/page.php?c=32&d=1017

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...