ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Данаил Папазов инспектира строителството на жп линията от Димитровград до Свиленград – гръцка граница

1 юли 2014 A+AA-

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов провери днес строителството на железопътната линия от Димитровград до Свиленград – гръцка граница.

По 36 километровия железопътен участък от Димитровград до Харманли се работи с добри темпове. Ремонтира се приемното здание на жп гарата в Димитровград. Монтирани са 10 нови стрелки. Изграждат се пешеходния подлез и надлез, като са монтирани и две пасарелки. По всичките 13 големи съоръжения (мостове и надлези) се работи усилено. Изпълнени са по-голяма част от малките съоръжения, положени са 3,3 км железен път и стълбовете за контактната мрежа. Физическият напредък на отсечката е над 55%. Очаква се на 14 декември т.г. да бъде пуснато движението между жп гарите Димитровград и Симеоновград. По трасето са разкрити 6 археологически обекта като по един от тях работата вече е приключила.

Министър Папазов инспектира и работата по железопътната отсечка Харманли – Свиленград – гръцка граница, която е с дължина от 38 км. На жп гарата в Свиленград е изградена част от конструкцията. В товарната гара са изпълнени изкопни и насипни работи, като на места е достигнато нивото за монтаж на железния път. Работи се по две големи съоръжения – надлез при р. Сива река и мост. По отсечката от Свиленград до гръцка граница е рехабилитиран железният път в целия участък, предстои изграждането на около 1500 метра контактна мрежа. Физическият напредък на отсечката от Харманли до Свиленград – гръцка граница е около 40%. В междугарието Любимец – Свиленград вече напълно са изградени близо 8 км жп линии и и е направено озеленяване на откосите с хидропосев. До един месец се очаква участъкът между двата града да бъде пуснат за временна експлоатация. Железопътните мостове над реките Лозенска и Белишка са изградени на 100%. Трасето между Любимец и Бисер е готово за полагане на железен път.

Изградени са и GSM-R кулите в Генералово и Свиленград, завършен е монтажа на оптичен кабел в участъка към турска граница, като е приключил и ремонта на помещението за сигнализационно оборудване в Димитровград.

Министър Папазов инспектира и тяговата подстанция Свиленград, която е изградена на 95% и остава само да бъде свързана с електрическата мрежа.

Очаква се целият проект да приключи през есента 2015 г.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...