ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Папазов инспектира рехабилитация на Централна жп гара София, строителството на метрото и изграждането на Западната дъга

26 юни 2014 A+AA-

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов инспектира рехабилитацията на Централна жп гара София.

Строително-монтажните работи на Централна жп гара София са започнали, като на обекта работят над 120 души без прекъсване. Строителните работи са разделени на два етапа, така че да не се спира експлоатационната дейност на гарата. В момента се работи по първия етап, който включва 60% от гаровия комплекс. Предвижда се той да приключи в началото на месец януари 2015 г., като до момента физическото изпълнение е около 12%. Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация до ноември 2015 г.

Министър Данаил Папазов провери и строителството на участъците на софийското метро от Цариградско шосе до летище София и от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4.

По участъка от Цариградско шосе до летище София е достигнато 65% физическо изпълнение. Общата дължина на трасето е 4,95 км и включва изграждането на 4 метростанции – 2 подземни и 2 открити. Конструктивните работи са завършени и се очаква през месец август бул. Кръстьо Пастухов да бъде пуснат в експлоатация. През месец октомври и четирите метростанции ще бъдат изградени. Цялото трасе на участъка от метрото ще е завършено през януари 2015 г. и ще започне тестовия период.

Физическият напредък по участъка на столичното метро от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4 е 53%. Дължината на участъка е 2,6 км с 3 метростанции и е разделен на две обособени позиции. По трасето се извършват конструктивни работи и се очаква до месец август целият релсов път да бъде положен. Според графика до 15 септември трябва да приключат строителните работи и  възстановено движението по бул. Александър Малинов.

Очаква се Проектът за разширение на метрото в София: Етап ІІІ Лот1 „Цариградско шосе – Летище София” и Лот 2 „ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4 да приключи през месец юни 2015 г.

Министър Папазов провери и строителните работи по първия участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. На обекта са напреднали работите по изграждане на естакадата на бул. Царица Йоанна. Предстоят хидро-изолационни работи, а общият физически напредък е над 55%. Към момента продължават отчуждителни процедури по част от проекта.

В днешната инспекция участие взеха и заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и Антон Гинев, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт“, на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, на "Метрополитен" ЕАД и др.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...