ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Данаил Папазов инспектира строителството по жп отсечката Септември - Пловдив

24 юни 2014 A+AA-

На 15 септември т.г. ще приключи модернизацията на жп гара Пазарджик. Това увериха изпълнителите на обекта, по време на инспекцията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Освен проекта за рехабилитация на гарата бяха проверени и трите участъка от проекта за модернизация на жп линията Септември – Пловдив. Към момента по тях се работи усилено и се спазва графика на строителство.

По позиция 1 (Септември – Пазарджик) от проекта „Модернизация на железопътен участък Септември - Пловдив – част от Транс-европейската железопътна мрежа” вече е построен временен железен път в междугарието Септември – Званичево и железен мост на км 106+700. Към момента се извършват демонтажни дейности по контактната мрежа и железния път по трасето.

По позиция 2 (Пазарджик – Стамболийски) се извършват изкопни работи за изгребване на съществуващия баласт. Очаква се тези дейности да  приключват в началото на следващата седмица и да започне изграждането на трасето.

Най-голям физически напредък бе констатиран на позиция 3 (Стамболийски – Пловдив). Вече е положен около 4,5 км железен път, което е около половината от трасето в едната посока на движение. Очакванията на изпълнителя са до 15 юли да бъдат положени общо около 8,2 км железен път, както и стълбовете на контактната мрежа. Работи се активно и по рехабилитацията на моста над река Въча.

Завършено е проектирането по позиция 4 „Проектиране и изграждане на системите за сигнализация в участъка Септември – Пловдив и телекомуникации София – Пловдив”. Има издадено разрешение за строителство и се очаква в кратки срокове да започне физическото изпълнение.

Общата стойност на проекта Септември - Пловдив, който се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. е около 630 млн. лв. и се очаква да приключи през лятото на 2015 г. Трасето, което се модернизира обхваща около 110 км железен път разгъната дължина.

В днешната инспекция участие взеха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт“, на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и др.

Подробна информация за проекта: http://optransport.bg/page.php?c=32&d=1017

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...