ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министрите Данаил Папазов и Десислава Терзиева инспектираха строителството на лот 2 от АМ „Струма“

23 юни 2014 A+AA-
Министрите Данаил Папазов и Десислава Терзиева инспектираха строителството на лот 2 от АМ „Струма“

Министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и на регионалното развитие Десислава Терзиева, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Стефан Чайков провериха напредъка при изграждането на лот 2 „Дупница – Благоевград“ от АМ „Струма“. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Изпълнението на Оперативна програма „Транспорт“ се движи с добри темпове, като на този етап няма забавяне в плащанията към бенефициентите, съобщи министър Данаил Папазов. По думите му около 60% от бюджета на програмата вече е разплатен.

Строителните дейности на участъка се изпълняват в график, съобщи министър Терзиева. Усилено се работи по големите съоръжения, и на двата тунела по трасето на Дупница – Благоевград. Единият е при с. Блатино, а другият при кв. „Левски“ на гр. Кочериново. На п. в. „Бобошево“ се полага основа от трошен камък и се извършват асфалтови дейности. Успоредно със строителството се извършват и спасителни археологически проучвания на 12-те обекти, регистрирани по трасето. Археолозите са завършили работата по три от тях. По останалите разкопките продължават. Работим в много добро сътрудничество със строителите и си помагаме ежедневно, казаха археолозите.

Участъкът от Дупница до Благоевград, с дължина 37,48 км, е на територията на областите Кюстендил и Благоевград. Отсечката е от км 322+000 - около 1 км северозападно от с. Блатино, и завършва около 400 м след пътен възел „Благоевград” - пресичането с път ІІІ-106. Трасето започва с обход на гр. Дупница, западно от съществуващия път Е-79, пресича р. Джерман южно от Дупница и продължава в ивицата между реката и съществуващата железопътна линия. На обекта е предвидено изграждането на 4 пътни възела: „Дупница-юг“ (с път II-62), „Бобошево“ (с път III-104), „Кочериново“ и „Благоевград“ (с път III-106). Проектът включва и строителството на два тунела с дължина до 500 м на всеки един от тях. Те са на територията на област Кюстендил. Ще бъдат изградени шумозащитни прегради в участъците, преминаващи в близост до с. Блатино, с. Усойка, кв. Левски на гр. Кочериново и с. Бело поле, ще се построят селскостопански подлези и надлези и т. н.

Изпълнител на договора за проектиране и строителство е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2“, в който участват: „Импреза” АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, България и „Пътстрой – 92” АД, България. Стойността на договора е 358 722 000.00 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява ДЗЗД „ОБЕДИНЕНИЕ „СТРУМА-ПП“, в което участват „Пътинвестинженеринг” АД и „Пътпроект“ ЕООД – гр. София. Договорът им е за 2 949 843.00 лв. с ДДС. Срокът за завършване на обекта е пролетта на 2015 г.

Общата дължина на АМ "Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Част е от Трансевропейския коридор № IV и от Трансевропейската магистрала "Север - Юг". Със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. се финансира строителството на 68,9 км. През юли м. г. завърши изграждането на лот 1 Долна Диканя - Дупница /16,78 км/. През октомври т. г. трябва да е готов лот 4 Сандански - Кулата /14, 7 км/.

Подробна информация за проект "Автомагистрала "Струма", лот 1, лот 2 и лот 4", можете да откриете тук: http://optransport.bg/page.php?c=35&d=1031

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...