ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Зам.-министър Петър Киров даде старт на строителството на нов брегови център на пристанище Бургас

16 април 2014 A+AA-
 Зам.-министър Петър Киров даде старт на строителството на нов брегови център на пристанище Бургас

Инвестират се около 2 млн. лв. за изграждането на нов брегови център на пристанище Бургас. Това каза заместник - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на официалното стартиране на строителните дейности на обекта. На събитието присъстваха и кметът на Община Бургас Димитър Николов, генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов, изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Николай Тишев и др.

„Благодарение на Оперативна програма „Транспорт“ се влагат над 30 млн. лв. за развитието на Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS)”, каза Петър Киров. По думите му проектът допринася за подобряване на безопасността на корабоплаването и изпълнението на задължението на България като страна-член на Европейския съюз.

В резултат на изпълнението на третата фаза на проекта ще бъде разширена сега функциониращата й част, така че да обхваща цялата брегова ивица и да даде възможност за интегриране на всички комуникационни подсистеми в единна национална морска информационна система.  Също така ще бъде създаден „Национален център за електронен документооборот за морския транспорт („едно гише”).

Изграждането на бреговия център в Бургас е част от един от лотовете от проекта. Архитектурата му е съобразена с облика на новата морска гара, която се намира в непосредствена близост до него. Действащият в момента брегови център е разположен в сграда, построена през 1997 г. като рейдови пост на Пристанище Бургас. Следствие на дългогодишната експлоатация е достигнато максимално натоварване на основната му конструкция и това не позволява никакви бъдещи разширения. Това налага изграждането на нов брегови център, който да отговаря на най-новите изисквания.

18_2.jpg  25_3.jpg 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...