ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Данаил Папазов: Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” е почти 1.9 милиарда евро

26 февруари 2014 A+AA-
Министър Данаил Папазов: Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” е почти 1.9 милиарда евро

С националното съфинансиране бюджетът на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” достига почти 1.9 милиарда евро. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на днешното обсъждане на Споразумението за партньорство за програмен период 2014 – 2020 г. По думите му, около 70% от тези средства или над 1.3 милиарда евро ще бъдат разпределени поравно за изграждането на железопътна и пътна инфраструктура.

„С останалите средства ще се инвестира в подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт, чрез изграждането на Столичното метро и Интермодален терминал в град Русе“, каза още министър Папазов. Той допълни, че над 77 милиона евро от бюджета на програмата ще бъдат инвестирани в развитието на информационни системи в корабоплаването и гражданското въздухоплаване. „Целта ни е да се потърси баланс в инвестициите между Северна и Южна България“, заяви министър Данаил Папазов.

По време на събитието стана ясно, че е предвидено средствата за железопътна инфраструктура да бъдат инвестирани за подобряване на жп линиите Русе – Варна; Карнобат – Синдел; Пловдив – Бургас и София – Септември. Допълнително чрез Инструмента за свързаност на Европа ще се кандидатства за рехабилитация на участъка Видин – Медковец и София – Драгоман. С това се цели завършването на основните транспортни направления румънска – гръцка – турска граница, както и подобряването на транспортните връзки между основните пристанища в Бургас, Варна и Русе.

Министър Данаил Папазов добави, че в пътния сектор предстои завършването на лот 3 на АМ „Струма”, като в зависимост от останалия финансов ресурс по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” ще бъде финансирано направлението „Видин – Ботевград”, като приоритетни проекти още са АМ „Хемус” и тунелът под Шипка.

В областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление министър Данаил Папазов обяви, че усилията ще бъдат насочени към развитието и използването на иновативни продукти и услуги, чрез въвеждането на различни приложения за електронна търговия, банкиране, обучение, разплащане и други. По думите му, са заложени и мерки за повишаване на квалификацията на ИТ специалистите и цифровата компетентност в другите сектори и особено в малки и средни предприятия. Той подчерта, че приоритетни за България ще бъдат електронизацията и осигуряването на по-лесен достъп до административни услуги за гражданите и бизнеса, както и въвеждането на електронното правосъдие.

Министър Данаил Папазов, каза още че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията вече има изготвен проект на Национален план за инфраструктура за достъп от следващо поколение, придружен от социално-икономически анализ, както и проект на Стратегия за електронно управление и Пътна карта към нея.

Работен вариант на ОПТТИ 2014-2020 г.

ppt.gifСпоразумение за парньорство за програмен период 2014-2020 г .ppt (3.02 MB)

2_pic_1.jpg

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...