ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Зам.-министър Петър Киров: Жп транспортът е един от основните ни приоритети

20 февруари 2014 A+AA-

Железопътният транспорт е един от основните ни приоритети. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, днес по време на официалния старт на строителството на железопътната отсечка Септември – Пазарджик.

По думите му бъдещето на този вид транспорт, е свързано с изграждането на една балансирана система, предоставяща безопасна, екологична и цялостна услуга на потребителите. Петър Киров каза още, че изграждането на добра свързаност помага на регионите, развивайки местната икономика и бизнес и има голямо значение за всяко населено място, намиращо се в близост до такъв голям транспортен коридор.

„Сигурен съм, че през 2015 година ще се радваме на една модернизирана железопътна линия, която ще допринесе и за интегрирането на нашата транспортна система с европейската“, допълни заместник-министър Петър Киров.

Позиция 1: Модернизация на железопътната отсечка Септември – Пазарджик е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив", който се осъществява със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка е над 75 милиона лева с ДДС (75 350 325,91 лева с ДДС). Обектът Септември – Пазарджик обхваща 17,5 км (35 км разгъната дължина) двойна, електрифицирана жп линия. След реализацията на проекта времепътуването между градовете Септември и Пловдив ще бъде намалено от 40 на 28 минути.

Обхватът на дейностите включва изграждане на ново коловозно развитие в жп гара Септември и в жп гара Пазарджик, както и изграждане на нови пешеходни подлези в жп гара Пазарджик, спирка Мокрище и модернизация на съществуващия на жп гара Септември. Подлезите ще бъдат оборудвани с асансьори. Ще се проектира нов железопътен надлез в село Ковачево. В жп гарите и спирките в участъка ще бъдат изградени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа. Изпълнител на проекта е Консорциум „Свителски-РВП Кьоне“. Предвижда се работата по обекта да приключи до края на 2015 г.

Подробна информация за проекта

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...