ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Зам.-министър Петър Киров даде старт на модернизацията на жп гара Пазарджик

12 февруари 2014 A+AA-

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров даде днес старт на модернизацията на жп гара Пазарджик. По време на събитието Петър Киров заяви, че дългото отлагане на ремонта на гарата я беше превърнало в неприветливо място, както за гостите, така и за жителите на града. „Това наложи да помислим за нейното цялостно модернизиране, за да се превърне в съвременен център на железопътния транспорт и приятна част от градската среда“, допълни още той.

Заместник-министър Петър Киров каза още, че благодарение на средствата, осигурени по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., ще бъдат инвестирани над 3,5 милиона лева за рехабилитация на жп гарата. Той съобщи още, че са договорени всички средства по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., предвидени за железопътни проекти и са разплатени около 830 милиона лева на бенефициентите по приоритетната ос.

Обектът „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик – II-ри етап“ е част от проект, по който ще бъдат рехабилитирани и приемните сгради на Централна гара София; пътническата гара в Бургас, финансиран по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г..

Основната цел при реализирането на обекта е пълно архитектурно обновяване, отговарящо на изискванията за енергийна ефективност, чрез внедряване на висококачествени, енергоефективни материали. Предстои цялостна подмяна на вътрешната и фасадната дограма, саниране на помещенията, като сградата ще бъде пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, оборудвана с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност, чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи, в отговор на всички европейски изисквания.

Зданието ще разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация (поставяне на указателни табели) за бърза и лесна ориентация на пътниците. Предвидено е и пълно обновяване на пешеходния подлез – предстои изграждане на хидроизолация, възстановяване на осветлението и външното ел. захранване.

Изпълнител за проектирането и строителство е Консорциум „Вектор инженеринг“, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществи от Обединение „Рубикон-Ен Ар 2”. Срокът за изпълнение на проекта е 8 месеца.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...