ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Данаил Папазов: Започнахме модернизацията на цялата жп отсечка от Септември до Пловдив

3 февруари 2014 A+AA-
Министър Данаил Папазов: Започнахме модернизацията на цялата жп отсечка от Септември до Пловдив

В рамките на няколко седмици започнахме модернизацията на цялата железопътна отсечка от Септември до Пловдив. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, днес в Пловдив по време на официалния старт на строителството на жп участъка Стамболийски – Пловдив.

„Преди няколко месеца, тук в Пловдив, поех ангажимент да бъде изграден автомобилен подлез между улиците Модър и Царевец. Вече мога да заявя, че и това обещание ще бъде изпълнено“, каза още министър Данаил Папазов. По думите му, подлезът ще свърже Южен и Западен район на града и ще помогне за облекчаването на трафика.

Министър Данаил Папазов обяви още, че за безопасното преминаване на гражданите над железопътната линия е предвидено и изграждането на две пасарелки. Едната ще бъде временна до приключването на строителните ремонти по подходите към подлеза и реконструкцията на улиците Царевец и Модър. Другата ще бъде постоянна, за преминаване на пешеходци над железопътната линия, на улица Елин Пелин в квартал Прослав. Пасарелките ще бъдат оборудвани с асансьори и пригодени за лица с намалена подвижност. Стойността на тези обекти е 3,2 млн. лв., осигурени от бюджета на НК „Железопътна инфраструктура“.

Модернизацията на железопътната отсечка Стамболийски – Пловдив е част от проекта „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа” и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка Стамболийски – Пловдив е над 67 млн. лв. с ДДС. Целият участък от Септември до Пловдив е 53 километра, като скоростта на влаковете ще бъде 160 километра в час.

При модернизирането на жп отсечката Стамболийски – Пловдив ще бъде изграден и нов пешеходен подлез на жп гара Тодор Каблешков, а подлезът на жп спирка Кадиево ще бъде модернизиран. Двата подлеза ще бъдат оборудвани с асансьори. На жп гарата и спирките в участъка ще бъдат построени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа.

На церемонията присъстваха търговското аташе на Република Австрия Михаел Ангерер, генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, депутати, представители на общинската и областната администрация и други официални гости.

Подробна информация за проекта: http://optransport.bg/page.php?c=32&d=1017

Снимков материал:

12_1.jpg 16_2.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...