ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Заместник-министър Киров представи Географската информационна система на българските пристанища

19 декември 2013 A+AA-
Заместник-министър Киров представи Географската информационна система на българските пристанища

Изграждането на Географската информационна система (ГИС) на българските пристанища е стъпка към създаването на работещо електронно управление и модерна цифровата администрация. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на публичното представяне на проекта.

Демонстриран бе архивът, който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ съхранява само за пристанищен терминал Варна-Запад – повече от 50 големи класьора с документи. Сега цялата тази информация е налична в системата и може да бъде заредена само с няколко команди. До този момент Географската информационна система съдържа информация за терминал Варна-Запад, но до края на 2014 г. ще обхване всички пристанища с национално значение.

„Видяхте каква документация има във всеки един голям транспортен обект. Имайте в предвид обаче, че това е само информацията, която съхраняваме за терминал Варна – Запад. Ако прибавим към него останалите терминали, пристанище Бургас и дунавските портове, може цялата зала да не ни стигне, за да съберем целия архив“, каза Петър Киров. По думите му благодарение на системата ще може по-ефективно да се планират инвестициите и финансовите ресурси на пристанищната инфраструктура.

„Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” управлява собствеността на 15 пристанищни терминала, разположени в българската част на река Дунав и 11 – по черноморския бряг. Общата им площ е 6 550 000 кв.м. и до края на годината цялата информация за тях ще е налична през Географската информационна система“, допълни Мирослав Петров, генерален директор на ДППИ.

По време на събитието Огнян Траянов, изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ и членове на екипа на изпълнителя демонстрираха прототипна версия на системата. Участие в представянето взеха и заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и Георги Тодоров, експерти от министерството и Пристанищна инфраструктура, представители на партньорски организации и неправителствения сектор.

Проектът за изграждане на Географска информационна система на пристанищата се реализира по Оперативна програма „Транспорт“ и е на стойност близо 6 млн. лв. Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Изпълнител е консорциум "ГеоПорт" (обединение на "ТехноЛогика" ЕАД, "Интерграф Италия" ООД и "Геотехноинженеринг" ЕООД).

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...