ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Завършен е проектът на бъдещата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

18 декември 2013 A+AA-
Завършен е проектът на бъдещата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Завършен е проектът на бъдещата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, която ще се изпълнява в периода 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на годишното публично събитие за представяне на напредъка в работата по ОП „Транспорт“. В заседанието взеха участие и неговите трима заместници Петър Киров, Антон Гинев и Георги Тодоров. Проектът на новата оперативна програма е в Министерски съвет, от където ще бъде изпратен към Европейската комисия за предварителни консултации.

По време на събитието стана ясно, че вече е одобрена и модификацията на програмата. Благодарение на това решение ще бъдат прехвърлени 122,1 млн. евро от приоритетна ос 4 (за морските и водните пътища) към приоритетна ос 3 (интермодалност), както и прехвърлянето на 20 млн евро от приоритетна ос 2 (пътна инфраструктура) към приоритетна ос 1 (железопътна инфраструктура). Средствата са крайно необходими, тъй като проектите, които трябва да се възползват от тези пари са в процес на изпълнение. Сред тях са проектите за разширение на метрото в столицата и за модернизацията на гарите в София, Пазарджик и Бургас.

„Изпращаме поредната добра година в работата по Оперативна програма „Транспорт“. Можем да отчетем, че сме договорили почти цялата налична финансова помощ от 2 милиарда евро. Разплатили сме на бенефициентите близо 1 милиард и 100 милиона евро, което е повече от 50% от средствата по програмата. От тях вече 770 милиона евро се върнаха в Националния бюджет от Брюксел, само по линия на Оперативна програма „Транспорт“, каза министър Данаил Папазов.

По думите му са рехабилитирани и изградени над 218 километра железопътни линии, а повече от 140 километра магистрали са пуснати в експлоатация. “Само за изминалата година бяха открити пет големи инфраструктурни обекта и дадохме старт на изпълнението на още осем“, допълни Данаил Папазов. Към момента се изпълняват общо 15 големи проекта, сред които ключови обекти като жп линията по направлението Септември – Пловдив – Бургас, автомагистрали „Струма“ и „Марица“, столичното метро. Министър Папазов подчерта, че целта ще бъде успешното завършване на всички проекти, които са в изпълнение и бързото стартиране на новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По време на събитието Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС представи изпълнението на програмата, а социологът Венелин Стойчев запозна аудиторията с резултатите от социологически проучвания за изпълнението на ОПТ в периода 2007 – 2013 г. Според него, 80% от населението одобрява ОП „Транспорт“, а трите най-популярни проекта на програмата са АМ „Тракия“ със 75% разпознаваемост, софийското метро със 74% и АМ „Струма“ – 67%. 

Снимков материал

11_1.jpg 14_2.jpg 18_3.jpg

 

 

Презентации

ppt.gifПредставяне на напредъка на ОП "Транспорт" за 2013 г.ppt (2.26 MB)

 ppt.gifСоциологически проучвания за изпълнението на ОП "Транспорт" .ppt (6.37 MB)

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...