ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Проектът за разширение на столичното метро е сред приоритетите за новия програмен период

6 август 2013 A+AA-
Проектът за разширение на столичното метро е сред приоритетите за новия програмен период

Проектът за разширението на столичното метро ще има пълната подкрепа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и през новия програмен период на Оперативна програма „Транспорт“. Това каза днес министър Данаил Папазов по време на представянето на резултатите от изпълнението на проекта за подготовка на третия лъч на подземната железница. На събитието присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др.

„Надявам се през следващия програмен период на ОП „Транспорт“ да продължим с успешното разширение на метромрежата, като първото условие за това е вече налице – имаме готов проект за изграждане на третия лъч на подземната железница“, каза министър Папазов. По думите му целта на министерството е да има готови проекти във всяка от приоритетните оси, за да може след 2014 г. да се започне с реалното изпълнение. По европейската програма вече има два напълно готови проекта, които ще чакат финансиране след 2014 г., а други десет са в процес на подготовка.

През настоящия програмен период, проектът за разширение на софийското метро бе сред най-успешните инфраструктурни обекти реализирани по Оперативна програма „Транспорт“. От програмата бяха осигурени повече от 1 милиард лева за неговото строителство, което включваше разширението на първия метродиаметър и изграждането на втория. Дължината на линиите на метрото нарасна от 18 км на 31 км и вече има общо 27 метростанции, като още две отсечки са в процес на изпълнение.

„Колкото и да е важен проектът за разширение на метрото, ние трябва да положим допълнителни усилия за подготовката и реализацията на проекти за изграждане на интермодални терминали, които се финансират по същата приоритетна ос. Това е свързващото звено между различните видове транспорти и основна предпоставка за развитие на транспортната инфраструктура и увеличаване на обема товари, които преминават през нея“, каза министър Папазов.

Предвижда се трасето да третия лъч да премине през бул. Владимир Вазов – бул. Евлоги Георгиев – Орлов мост – НДК – Красно село – ж.к. Овча купел. Дължината му е 16,5 км с 19 метростанции. От Оперативна програма „Транспорт“ бяха отпуснати 2,7 млн. лв. за неговата подготовка, а индикативната стойност на строителните дейности възлизат на 680 млн. евро.

ppt.gifПредставяне на проект за разширение на метрото Линия 3.ppt (29.72 MB)

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...