ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Одобрени за финансиране проекти

ПРОЕКТ ЗА РАЗШИРЕНИЕ НА МЕТРОТО В СОФИЯ: "ЛИНИЯ 3, ЕТАП I – УЧАСТЪК "БУЛ. ВЛАДИМИР ВАЗОВ - ЦГЧ - УЛ. ЖИТНИЦА"

4 май 2016 A+AA-

С Решение № ДОПТТИ-1 от 19.01.2016 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г. беше одобрен проекта „Проект за разширение на метрото в София: Линия 3, Етап I – участък  „ Бул. Владимир Вазов – ЦГП –ул. Житница“.

Проектът се финансира по Приоритетна ос 3 „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт” на ОПТTИ.

Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 629 373 595 лв., от които 534 967 556 лв. от Европейския фонд за регионално развитие.

Бенефициент по проекта е „Метрополитен“ ЕАД.

Срокът на изпълнение на проекта е до 31.12.2020 г.

Мястото на изпълнение на проекта е Югозападен район, гр. София

Основна цел на проекта е изграждане на значителна част от заложената в Общия устройствен план (ОУП)  трета линия на метрото по направление североизток-югозапад, която ще прави връзка с другите две линии в централната градска част. По този начин в най-близко бъдеще се създават условия за интегрирана работа на системите метро, автомобилен, ж.п. и въздушен транспорт, което пряко води до още по-ефективното развитие на приоритета за интермодалност при превоза на пътници. Целта на проекта е с етапното разширение на метрото в София да бъде изградена една ефективна, екологична и устойчива транспортна система, която да предоставя бързи, сигурни и удобни транспортни услуги по направление на най-натоварените пътнически потоци в града. Изграждането на централният участък на Линия 3 - Етап I „ бул. Владимир Вазов– ЦГЧ – ул. Житница” ще продължи етапната реализацията на заложената в ОУП на София, схема за развитие на линиите на метрото и ще осигури директна и удобна транспортна връзка между големите жилищни комплекси Сухата река,Хаджи Димитър, Красно село, Славия, Белите брези, Лагера и Хиподрума с центъра на града и косвено, чрез довеждащ транспорт с ж.к.Овча купел и ж.к. Левски. Чрез връзките с Линия 1 при МС ”Св. Климент Охридски” и с Линия 2 при МС ”Национален дворец на културата” ще се осъществява бърз достъп и до останалите големи жилищни комплекси Люлин, Младост, Обеля, Надежда, Лозенец, Дружба и до Международната автогара, Централната жп гара, жп спирка Дружба и Летището на гр.София.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...