Начало / Новини

Президентът Росен Плевнелиев и министър Кристиан Кръстев стартираха строителството на метрото до Бизнес парка

25 април 2013 A+AA-
Президентът Росен Плевнелиев и министър Кристиан Кръстев стартираха строителството на метрото до Бизнес парка

Президентът на Република България Росен Плевнелиев заедно със служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев стартираха строителството на разширението на метрото в отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. На церемонията присъстваха и служебният вицепремиер и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др.

„С този проект ще свържем не само кв. Младост 1 с кв. Младост 4, но ще осигурим и бърза връзка с един от най-развитите учебни и технологични центрове в София”, каза министър Кристиан Кръстев. По думите му хилядите хора, които всеки ден пътуват до своите работни места в Бизнес парка или до някое от престижните учебни заведения в района, каквито са Американският колеж и Академията на МВР, ще могат да използват подземната железница. „През 2015 г. столицата ще има още близо 8 км и 7 нови метро станции, а подземната железница да осигури бърза връзка и до летище София”, допълни Кристиан Кръстев.

Президентът на Република България отбеляза, че проектът за разширение на столичното метро е сочен за успешен пример както на българско, така и на европейско ниво.

Благодарение на средствата от Оперативна програма „Транспорт”, през 2012 г. завършиха първите два етапа от проекта за разширение на метрото с обща дължина 13,5 км с 13 нови метростанции. През месец ноември 2012 г. започна строителството на Лот 1 от Етап III на проекта, включващ трасето „Бул. Цариградско шосе – ж.к. Дружба – летище София” с дължина 5 км и 4 метростанции, с краен срок на завършване – април 2015 г.

Днес стартира строителството на Лот 2 от Етап III – „ж.к. Младост I – Бизнес парк в ж.к. Младост IV”. Дължината на участъка е 2,7 км с 3 метростанции. Срокът за завършване на участъка и на етапа като цяло е края на месец април 2015 г. Цялото трасе е подземно, а строителството му е предвидено да се извърши по открит способ в укрепени изкопи. Общият размер на финансирането за отсечката от Младост 1 до Младост 4 възлиза на над 85 млн. лв.

Подробна информация за проекта: http://optransport.bg/page.php?c=38&d=989

22_2.jpg  9_4.jpg 1_8.jpg 15_3.jpg 2_9.jpg 2_11.jpg 13.jpg 14.jpg