Начало / Новини

Европейската комисия одобри проекта за разширение на столичното метро

15 декември 2012 A+AA-
Европейската комисия одобри проекта за разширение на столичното метро

Европейската комисия одобри финансирането по Етап III от проекта за разширение на метрото в София. Обектът обхваща трасето от бул. Цариградско шосе до летище София (лот 1) и линията от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в ж.к. Младост 4 (лот 2). Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт” чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта, съгласно одобреният формуляр за кандидатстване, е близо 240 млн. евро (239 755 041,20), от които общо допустими за финансиране по Оперативна програма „Транспорт” са около 136 млн. евро (136 573 039,85). Бенефициент по проекта е „Метрополитен” ЕАД.

С реализацията на проекта ще бъдат изградени седем метростанции и над 7 км двурелсово железопътно трасе. След пускането в експлоатация се очаква да се реализират нови над 53 000 пътувания дневно, като ще бъдат открити над 300 работни места.  Подземната железница ще осигури бърза връзка между най-населените квартали на София, централната част на града, Централна ж.п и автогара и летище София, както и Бизнес парка.

Изграждането на участъка „Цариградско шосе – летище София“ започна в края на месец ноември, като старта бе даден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметa на Столична община Йорданка Фандъкова. Очаква се до няколко месеца да започнат строителните работите и по трасето до Бизнес парка. Планирано е новите метроотсечки да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2015 г.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...