Начало / Новини

Над 820 млн. евро са изплатени по проектите на ОП „Транспорт“

11 декември 2012 A+AA-
Над 820 млн. евро са изплатени по проектите на ОП „Транспорт“

За поредна година ОП „Транспорт“ е оперативната програма с най-много разплатени и договорени средства в България. Това стана ясно по време на 13-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в Сандански на 10 и 11 декември. Заместник-ръководтелят на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева отчете, че вече са договорени над 97% от бюджета на програмата, което представлява над 1,946 млрд. евро. На изпълнителите са изплатени повече от 822 млн. евро или над 40% от предвидените средства.

„В началото на 2013 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация първите напълно завършени жп линии“, каза зам.-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Христо Алексиев. По думите му работата по отсечката Свиленград – турска граница е почти приключила. В момента текат тестове на контактната мрежа и трасето и се очаква в началото на следващата година да има издаден акт 16 на отсечката, каза Алексиев.

Във финална фаза е и модернизацията на лот 1 ( Михайлово– Калояновец) от жп линията Пловдив – Бургас и се очаква през първите месеци на 2013 г. да бъде завършен. Изпълнението на другите две обособени позиции по трасето се движи в график. От НКЖИ отчитат изпълнение на 35% от обема на работите по лот 2 (Стара Загора – Зимница) и над 45% физическо изпълнение по лот 3 (Церковски – Карнобат – Бургас).

Всички останали железопътни проекти, включени в обхвата на ОП „Транспорт“ вече имат сключени договори за строителство и по тях се работи активно. Напредък бе отчетен и при проектите, които НКЖИ изпълнява за подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари. В ход е тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждане на интермодален терминал в гр. Пловдив. Индикативната стойност на обекта е около 10 млн. лв., като целта е той да бъде изграден в рамките на този програмен период. Стартирани са тръжните процедури за жп гарите в София и Пазарджик, като се очаква през първата половина на 2013 г. да бъде даден ход и на поръчката за гарата в Бургас.

По време на заседанието бе обсъдена възможността АМ „Хемус“ да бъде включена в обхвата на ОП „Транспорт“. Очаква се подготовката на проекта да се финансира със средства от програмата. От АПИ съобщиха, че през следващата година се очаква да бъдат пуснати в експлоатция двата лота на АМ „Марица“, които се финансират по ОП „Транспорт“. Лот 1 на АМ „Струма“ също се движи с много добри темпове и прогнозите са, че ще бъде завършен предсрочно.

Метрото е пърият изцяло завършен проект по програмата. „Над 150 000 позлваха метрото преди да изградим новите отсечки, след пускането им в експолатация те вече са над 300 000“, каза Стоян Братоев, ипълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД. По думите му тези цифри надхвърлят предварителните прогнози, което означава, че метрото се превръща в предпочитан транспорт в столицата.

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ съобщи, че е приключила тръжната процедура за избор на изпълнител за изграждане на Речен информационен център в гр. Русе и се очаква в близките седмици да стартира строителството му.

В заседанието на Комитета за наблюдение взеха участие заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, представители на Европейската комисия и на бенефициентите по програмата, както и на изпълнителната и местната власт, неправителствени организации, експерти и др.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...