Начало / Новини

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на връзката между АМ „Хемус” и Софийски околовръстен път

7 май 2012 A+AA-
До м. май 2013 г. може да приключи строителството на участъка от автомагистрала „Хемус" от пътен възел „Яна" до Софийския околовръстен път. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на строителните работи на отсечката днес. По думите му известно забавяне със стоежа се е получило, заради зона с местообитание на птици, през която преминава част от трасето. „Строителите ще се съобразят с това в хода на работата си, така че да не бъде нарушена естествената околна среда на птиците в района", увери премиерът Борисов.

Изграждането на участъка с дължина 8, 46 км се финансира по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013, като 80 % от средствата се осигуряват от Кохезионния фонд на ЕС, а 20% от държавния бюджет. Общата стойност на проекта възлиза на 47 856 420,81 лева. Проектът предвижда реконструкция на съществуващите пътища, пресичащи автомагистралата, както и изграждането на пътни съоръжения (надлези, мостове, подлез). Ще бъдат изградени крайпътни канавки, отводнителни водостоци и утаителни канали. В техническия проект на автомагистралата са планирани и проходи за животни, за да се запази биологичното разнообразие в отделните участъци. Изпълнител на проекта е обединение „Хемус А 2" ДЗЗД. След днешната инспекция стана ясно, че срокът за завършване на отсечката може да бъде съкратен от 22 на 18 месеца.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...