Начало / Новини

Министър Ивайло Московски присъства на първата копка на лот 4 на АМ „Струма”

5 април 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски присъства на първата копка на лот 4 на АМ „Струма”

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направиха днес първа копка на проекта за изграждане на лот 4 на АМ „Струма".

„С подписването на този договор сумата на договорените средства по Оперативна програма „Транспорт" надхвърля 3.602 млрд. лв.", каза министър Ивайло Московски. По думите му са сключени договори за над 90% от бюджета на програмата, а част от проектите са във финална фаза на изпълнение. „Към днешна дата сме разплатили над 1.015 млрд. лв. на бенефициентите, или около 26% от бюджета на програмата", допълни той.

В процес на изпълнение по Оперативна програма „Транспорт" са 11 инфраструктурни проекта - 8 от тях са "големи". Към този момент Европейската комисия е одобрила апликационните форми за 7 от мащабните проекти, като един е в процес на разглеждане.

Строителството на отсечката, която бе стартирана днес трябва да приключи за 23 месеца, а стойността на договора е почти 56 млн. лв. Трасето обхваща 15 километров магистрален участък по направлението Сандански-Кулата. АМ „Струма" е част от Европейския транспортен коридор № IV и от трансевропейската автомагистрала „Север - Юг".

Проектът за АМ „Струма" ще се осъществи със средства по Оперативна програма „Транспорт" при съотношение за финансиране 80 % европейски средства и 20 % национално финансиране.  

Снимки от събитието:

01.jpg02.jpg03.jpg1_04.jpg05.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...