Начало / Новини

Министър Ивайло Московски присъства на подписването на договора за лот 4 на АМ „Струма”

19 март 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски присъства на подписването на договора за лот 4 на АМ „Струма”

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски присъства днес на официалното подписване на договора с избрания изпълнител за строежа на лот 4 на АМ „Струма".

С този договор общата сума на договорените средства за пътни проекти възлиза на 1.775 млрд. лв., съобщи министър Ивайло Московски. Надяваме се, доброто темпо на работа да бъде запазено и всички ангажименти на изпълнителя да бъдат приключени в срок, каза още той. По думите му през последните години резултатите в изпълнението на Оперативна програма „Транспорт" са много добри и към днешна дата договорените средства са над 3.377 млрд. лв., или около 85% от бюджета й. Продължава възходящата тенденция на реално изплатените пари към бенефициентите, които вече са над 986 млн. лв., или около 25%, допълни Ивайло Московски.

Проектът за изграждане на лот 4 от АМ „Струма" (Сандански - Кулата) е с дължина от 15 км. След проведена тръжна процедура за изпълнител бе избран „АКТОР" АД, като фирмата предложи да изпълни дейностите за 55 980 000 лв. без ДДС. Срокът за приключване на работата е 23 месеца от сключването на договора. Планира се на 5 април да бъде направена първата копка на обекта в района на град Сандански.

Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 5 надлеза (3 селскостопански), 5 подлеза (3 селскостопански и 2 жп подлеза на жп линия „София - Кулата"), 7 моста (5 моста за автомагистрала „Струма" и 2 моста при жп линия „София - Кулата"). Ще бъдат монтирани и шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Предвидено е и изграждане на съоръжения за запазване на биоразнообразието в района. Като част от проекта се предвижда и изместване на жп линия „София - Кулата", в участъка „Генерал Тошево - Кулата".

Подписан беше и договора за строителен надзор с избрания изпълнител „ПЪТИНВЕСТИНЖЕНЕРИНГ" АД, възлизащ на стойност от 297 016 лв. без ДДС.

Проектът за изграждане на ЛОТ 4 на АМ „Струма" ще бъде съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007- 2013 г. по приоритетна ос № 2 "Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси".

На официалната церемония в Агенция „Пътна инфраструктура" присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ръководството на бенефициента, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт", медии и др.

1_M3.jpg1_M4.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...