Начало / Новини

Министър Ивайло Московски даде старт на строежа на ЛОТ 1 от автомагистрала „Струма“

3 октомври 2011 A+AA-
Министър Ивайло Московски даде старт на строежа на ЛОТ 1 от автомагистрала „Струма“

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Ивайло Московски взе участие в официалния старт на строежа на пътната отсечка от Долна Диканя до Дупница (ЛОТ 1), която е част от автомагистрала „Струма". На „първата копка" присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров и др.

„Сумата на ангажираните средства, само по втора приоритетна ос на ОП „Транспорт" 2007-2013 г., ще станат над 1.752 млрд. лв. или над 90% от бюджета на оста", каза министър Московски. По думите му след започване на изпълнението на проекта за изграждане на АМ „Струма" ще бъдат ангажирани за цялата програма над 3 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика.

Лот 1 на АМ „Струма" - „Долна Диканя - Дупница" е с дължина 17 км. Тръжната процедура за избор на строител бе обявена на 9 март 2011 г., като за победител беше избран консорциум „Струма-1". Цена на договора за допълнително проектиране и строителство е 58.5 млн. лв. без ДДС. В рамките на ЛОТ 1 в отсечката се предвижда да бъдат изградени 6 надлеза, 4 подлеза, 4 моста и 1 виадукт. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места.

Проектът предвижда изграждане на надлези за мечки и подлези, през които да преминават вълци, влечуги и дребни бозайници. Ще бъдат поставяни специални тръби за преминаване на костенурки.

Проектът за изграждане на ЛОТ 1 на АМ „Струма" ще бъде съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007- 2013 г. по приоритетна ос 2 "Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси".  

  IMG_0043.JPG IMG_0045.JPGIMG_2572.JPGIMG_2583.JPGIMG_0003.JPG

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...