Начало / Новини

Ще бъде открита изложба на археологически находки открити по трасето на АМ „Марица“

15 август 2011 A+AA-

Днес, 15 август 2011 г., ще бъде открита изложба „Археологическите проучвания преди една магистрала: км 19+900 - 20+400 от АМ „Марица" в Историческия музей в гр. Чирпан.
Археолозите са проучвали средновековно селище, което е съществувало от 9 до 13 век. Те са открили находки от късната епоха на неолита, тракийската, раннохристиянската, римската епоха и Средновековието. Намерени са каменни оръдия на труда, битови предмети, глинени фигури, тежести за тъкачен стан и съдове. Археолозите са открили, че автомагистралата всъщност повтаря старото трасе на римския път Филипопол-Адрианопол-Константинопол.
В изложбата са включени и 17 табла със снимки от работата на обекта. Ръководители на екипа са Димитър Янков от Историческия музей в Стара Загора и д-р Румяна Колева от Софийския университет „Св. Климент Охридски".
Изложбата ще бъде отворена за посетители от 6 септември до началото на следващата година.
Финансирането на АМ „Марица" ще бъде осигурено от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. със средствата от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...