Начало / Новини

Двойно е намален броят на засегнатите дървета от строителството на метрото по бул. „Черни връх”

26 ноември 2009 A+AA-

Според оптимизирания вариант на технология на строителство, броят на засегнатите дървета е намален от 136 на едва 66 при строителството на метрото по бул. „Черни връх". Това заяви вчера Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен" ЕАД по време на представянето на проекта за метростанция „Джеймс Баучер".

Представянето на метростанцията беше проведено в Дирекция "Архитектура и градоустройство" на Столична Община. В дискусията взеха участие главният архитект на гр.София Петър Диков, кметът на район „Лозенец" Прошко Прошков, както и над 80 граждани - живущи и работещи в кв. „Лозенец".

При обсъждането на проекта за метростанцията стана ясно още, че е предвидено компенсаторно залесяване със 135 дървета. Главният архитект на София увери присъстващите, че контролът върху предвидените за изсичане дървета ще бъде строго съблюдаван от всички компетентни институции и призова гражданите също да се включат в този процес. За целта всички дървета, които са предвидени за изсичане, са маркирани в червено в присъствието на представители на дирекция „Зелена система". Същевременно изпълнителят на конструкцията на метростанцията „Геотехмин" е поел ангажимента да построи детска площадка в кв. „Лозенец", като част от компенсаторните мерки, предвидени за жителите на квартала.

Изпълнителният директор на „Метрополитен" информира участниците, че броят на засяганите преместваеми търговки обекти (павилиони) също е намален до минимум - от първоначалните 56 - до 18.

Живущите и работещите в района изразиха безпокойство относно геоложките условия и влиянието на бъдещото строителство върху разположените в близост сгради. Те бяха подробно информирани, че геоложките условия са по-добри от тези в други райони, където е изградено или се строи метрото. Специалистите увериха, че избраната технология и конструктивните изчисления гарантират, че няма да има вредни последици за сградите, разположени покрай бул. „Черни връх".

На въпросите, касаещи ускореното продължаване на метрото след метростанция „Джеймс Баучер" беше отговорено, че то е извън обхвата на настоящия проект.

Архитект Петър Диков пое ангажимента проектът за временна организация на движението да бъде довършен бързо и гражданите да бъдат информирани възможно най-скоро. От своя страна кметът на район „Лозенец" Прошо Прошков увери присъстващите, че ще съдейства при разпространението на информация към живущите и работещите в района.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...