Начало / Новини

Зам.-министър Петър Киров: Стартира първият проект по ОП "Транспорт" за подобряване интермодалността при превоз на товари

23 май 2014 A+AA-
Зам.-министър Петър Киров: Стартира първият проект по ОП "Транспорт" за подобряване интермодалността при превоз на товари

Пътните и железопътни проекти не трябва да бъдат противопоставяни, защото и двата сектора са еднакво важни за развитието на страната. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на церемонията по подписване на договорите за строителство и надзор на проекта за изграждане на интермодален терминал в Пловдив. По думите му, настоящият проект е своеобразен мост между различните видове транспорт, който ще допринесе за по-ефективната обработка на товарите, които преминават през България.

„Мястото, на което ще бъде изграден терминалът има стратегическо значение, като през него преминават два европейски коридора“, каза Петър Киров. Договорът за строителство включва 5 месеца за проектиране и 12 месеца за изграждане. „В края на 2015 г. България ще има модерен интермодален терминал“, допълни заместник-министърът.

Строителните дейности ще бъдат извършени от „Трейс Груп Холд” АД, като стойността на договора е 8 570 541,45 лв. без ДДС. Надзорът ще се осъществява от Консултант „Рубикон-Тест”, като стойността на договора е 448 950,00 лв. без ДДС. Очаква се около 70 човека да бъдат ангажирани при неговото изграждане, а 25 нови работни места ще бъдат открити, когато терминалът започне да функционира. Проектът се финансира по Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г.

На днешната церемония присъстваха и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Милчо Ламбрев, заместник-генералният директор Христо Алексиев и др.

Интермодалният терминал ще се изгради на гара Тодор Каблешков, която е част от ж.п. възел Пловдив и е разположена на магистрална ж.п. линия София-Пловдив, като самата площадка ще се разположи от северната страна на гарата (в землището на с. Златитрап, местност Камиша, община Родопи). Подходът на автомобилите към терминала ще бъде от запад, като включването ще става директно в Републиканската пътна мрежа (направлението Пловдив-Пещера) без да се преминава през населени пунктове, за да не се създават предпоставки за злополуки и рискове в движението на товарните автомобили.

Проектът предвижда върху площ от 71 450 м². да бъдат изградени - терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, сграда за митнически контрол и митнически склад, паркинги за товарни и леки автомобили и КПП.

1_3_3.jpg 27_3.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...