Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Продължава работата по проектите, изпълнявани по Оперативна програма "Транспорт"

15 август 2014
Продължава работата по проектите, изпълнявани по Оперативна програма "Транспорт"

Приблизително по 100 млн. лв. трябва да бъдат разплащани всеки месец, за да постигнем 100% изпълнение на ОП „Транспорт“. Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на екипа и приоритетите на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. По думите й целта е постижима, но следващите месеци трябва максимална активизация на строителите и бенефициентите. Към момента по ОП „Транспорт“ са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. За да се постигне 100% изпълнение до края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени още около 1,5 млрд. лв.

„Първата ми основна задача е да не допуснем загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г.”, каза министър Николина Ангелкова. Съгласно правилата на ЕК, до края на 2014 г. трябва да бъдат възстановени още 82 млн. евро, за да не бъдат загубени средства по програмата. С тях ще бъде достигнат общият размер от близо 1 млрд. евро - само европейско финансиране. На този етап прогнозата на Управляващия орган на програмата е, че тази сума ще бъде надвишена и че няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт” към края на 2014 г.

„От понеделник стартираме спешни проверки на място на всички високорискови проекти, които се изпълняват по ОП „Транспорт“, каза министър Ангелкова. Ще бъдат инспектирани жп линиите „Септември – Пловдив” и „Първомай – Свиленград”, строителството на които възлиза на 300 млн. евро. Проверки са предвидени и на АМ „Марица” и АМ „Струма”, които са с обща индикативна стойност от 150 млн. евро.

 „В момента е разгара на строителния сезон и следващите два месеца ще са решителни за цялостното изпълнение на програмата“, допълни Николина Ангелкова. По думите й няма забавени плащания, като ОП „Транспорт“ е единствената оперативна програма с преки плащания към изпълнителите. Към момента всички преведени пари на големите ни бенефициенти НКЖИ и АПИ са стигнали до строителите, като за АПИ сумата е малко над 1 млрд. лева, а за НКЖИ – над 472 млн. лева.

Другият основен приоритет в работата по европейските проекти на новия екип на министерството ще бъде подготовката и одобрението на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. „Към момента списъкът с проекти, предложени по нея, в пъти надвишава наличния финансов ресурс. По тази причина е нужна внимателна приоритизация на база техническа готовност, за да започне изпълнението на обектите максимално бързо“, обясни министър Ангелкова. Вече са получени и първите официални коментари от ЕК и ревизираният вариант на програмата ще бъде изпратен в Брюксел до 20 дни. Активно ще се работи и по Инструмента за Свързана Европа (Connecting Europe Facility), по който страната ни може да разчита на 350 млн. евро в следващите 3 години.