Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Зам.-министър Петър Киров: Жп транспортът е един от основните ни приоритети

20 февруари 2014

Железопътният транспорт е един от основните ни приоритети. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, днес по време на официалния старт на строителството на железопътната отсечка Септември – Пазарджик.

По думите му бъдещето на този вид транспорт, е свързано с изграждането на една балансирана система, предоставяща безопасна, екологична и цялостна услуга на потребителите. Петър Киров каза още, че изграждането на добра свързаност помага на регионите, развивайки местната икономика и бизнес и има голямо значение за всяко населено място, намиращо се в близост до такъв голям транспортен коридор.

„Сигурен съм, че през 2015 година ще се радваме на една модернизирана железопътна линия, която ще допринесе и за интегрирането на нашата транспортна система с европейската“, допълни заместник-министър Петър Киров.

Позиция 1: Модернизация на железопътната отсечка Септември – Пазарджик е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив", който се осъществява със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка е над 75 милиона лева с ДДС (75 350 325,91 лева с ДДС). Обектът Септември – Пазарджик обхваща 17,5 км (35 км разгъната дължина) двойна, електрифицирана жп линия. След реализацията на проекта времепътуването между градовете Септември и Пловдив ще бъде намалено от 40 на 28 минути.

Обхватът на дейностите включва изграждане на ново коловозно развитие в жп гара Септември и в жп гара Пазарджик, както и изграждане на нови пешеходни подлези в жп гара Пазарджик, спирка Мокрище и модернизация на съществуващия на жп гара Септември. Подлезите ще бъдат оборудвани с асансьори. Ще се проектира нов железопътен надлез в село Ковачево. В жп гарите и спирките в участъка ще бъдат изградени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа. Изпълнител на проекта е Консорциум „Свителски-РВП Кьоне“. Предвижда се работата по обекта да приключи до края на 2015 г.

Подробна информация за проекта