Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Зам.-министър Петър Киров: 890 млн. лв. са инвестирани в пътни проекти по ОП „Транспорт“

4 февруари 2014
Зам.-министър Петър Киров: 890 млн. лв. са инвестирани в пътни проекти по ОП „Транспорт“

По Оперативна програма „Транспорт“ са изплатени близо 890 млн. лв. за реализацията на пътни проекти. Това каза днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на откриването на новия 24-километров участък от път I-5 Кърджали – Подкова. По думите му вече са договорени 96% от средствата предвидени за пътна инфраструктура по ОПТ.

„Общите финансови резултати на Оперативна програма „Транспорт“ показват, че към днешна дата сме договорили близо 100% от нейния бюджет, а повече от 2,214 млрд. лева сме изплатили на бенефициентите“, каза Петър Киров. Той допълни, че по програмата са построени и пуснати в експлоатация повече от 140 километра автомагистрали, а близо 16 километра пътища са рехабилитирани.

Проектът „Кърджали – Подкова“ е разделен на два участъка. Първият обхваща трасето Кърджали – разклон Джебел и включва рехабилитация и реконструкция с дължина 8,2189 км (от разклона с бул. “България” в гр. Кърджали до разклона за гр. Джебел). Участък 2 е ново строителство от разклона на Джебел до Подкова (общо 24,227 км) и пътна връзка за с. Фотиново (2,368 км). Проектът се финансира по ОП „Транспорт“. Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ е около 54 млн. лв. с ДДС.

На официалната церемония присъстваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Стефан Чайков, народни представители, кметовете на Кърджали, Джебел, Момчилград, Кирково и др.

Подробна информация за проекта: http://optransport.bg/page.php?c=35&d=1030

Снимков материал:

21_3.jpg 18_4.jpg 6_5.jpg 5_6.jpg