ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Нов хидрографски кораб за заснемане на речното дъно

9 юни 2016 A+AA-
Нов хидрографски кораб за заснемане на речното дъно

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще закупи нов хидрографски кораб за заснемане на речното дъно. Плавателният съд е на стойност 6,1 млн. лв. и е част от проект “Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав – фаза 2”, финансиран от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Преди дни започна строителството на специализирания плавателен съд и се очаква той да бъде завършен до месец февруари 2017 г. Това заяви изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев по време на информационно събитие за представяне на дейностите по проекта.

„Плавателният съд ще бъде снабден с модерна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще служи за заснемане на дълбочините в речното корито и създаване на модел на терена по протежение на брега, островите и заливите. Това ще позволява извършването на по-точен анализ за състоянието им и ще дава насоки за потенциално изменение на корабоплавателния път в българския участък от реката“, допълни Павлин Цонев. Той заяви, че в момента Агенцията изпълнява още един проект за доставка на един проучвателен и един маркиращ кораби, с които изцяло ще се обнови корабния парк на ИАППД. „Закупуването на съвременна апаратура, ще позволи да се обменя актуална и хармонизирана информация със съседните дунавски държави за критичните участъци и водните нива. Това значително ще подпомогне планирането на речния транспорт и набелязването на конкретни мерки за поддръжката на водния път“, каза Цонев.

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...