ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Разширението на метрото до ул. "Сребърна" е готово на 75%

1 март 2016 A+AA-
Разширението на метрото до ул. "Сребърна" е готово на 75%

Представители на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. заедно с кмета на град София г-жа Фандъкова и инж.Стоян Братоев -изпълнителен директор на "Метрополитен", инспектираха строителството на разширението на втория метродиаметър при кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". 

Участъкът от разширението включва трасе с дължина 1,3 км и една подземна метростанция с общо 6 изхода: 4 – на кръстовището на бул. Черни връх с ул. Сребърна и 2 с ул. Филип Кутев (бъдещ бул. Т. Каблешков). Метростанцията се намира в процес на изпълнение, като до края на месец февруари са изпълнени около 55% от работите включени в тази фаза или общо над 75% от работите на целия участък.

Проектът за участъка е разделен на две фази: Фаза 1 със стойност 10,7 млн.евро, включва преместване на инженерни мрежи, изграждане на тунел между МС „Дж. Баучер” и МС „Витоша”, основната част от конструкциите на МС „Витоша” и изграждане на пътните платна на булеварда над станцията. Тази фаза е изпълнена в програмния период 2007-2013 на Оперативна програма „Транспорт”, като завърши през месец септември 2014 г. Фаза 2, на стойност 11 млн.евро, е включена в програмния период 2014-2020 г. на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Работите, които се извършват във Фаза 2 са завършване на конструкциите на метростанция „Витоша”, изграждането на релсовите пътища, архитектурното оформление на станцията, доставката и монтажа на оборудването на 18 системи, както и комплексните пускови изпитания и въвеждането в експлоатация на участъка. В момента се завършва останалата сравнително малка част от конструкциите – на подлезните части и входовете на станцията, изпълняват се релсовите пътища, архитектурното оформление на станцията и монтаж на оборудване – ескалатори, асансьори, и кабелни мрежи на системата за електроснабдяване и тяговопинизителната подстанция. През втората половина на месец март ще започне изпълнението и на останалите системи за управление и функциониране, като продължи монтажа на оборудването, след което ще започнат единичните и комплексните изпитания на участъка.

Срокът на завършване на строителните работи в участъка е месец юни 2016 г., като до края на месец юли следва да завършат комплексните изпитания и обекта да се предаде за експлоатация. Официалното пускане в експлоатация се очаква да е през август 2016 г. 

DSC_0120.JPG  DSC_0092.JPG