ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Зам.-министър Петър Киров: Жп транспортът е един от основните ни приоритети

20 февруари 2014 A+AA-

Железопътният транспорт е един от основните ни приоритети. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, днес по време на официалния старт на строителството на железопътната отсечка Септември – Пазарджик.

По думите му бъдещето на този вид транспорт, е свързано с изграждането на една балансирана система, предоставяща безопасна, екологична и цялостна услуга на потребителите. Петър Киров каза още, че изграждането на добра свързаност помага на регионите, развивайки местната икономика и бизнес и има голямо значение за всяко населено място, намиращо се в близост до такъв голям транспортен коридор.

„Сигурен съм, че през 2015 година ще се радваме на една модернизирана железопътна линия, която ще допринесе и за интегрирането на нашата транспортна система с европейската“, допълни заместник-министър Петър Киров.

Позиция 1: Модернизация на железопътната отсечка Септември – Пазарджик е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив", който се осъществява със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка е над 75 милиона лева с ДДС (75 350 325,91 лева с ДДС). Обектът Септември – Пазарджик обхваща 17,5 км (35 км разгъната дължина) двойна, електрифицирана жп линия. След реализацията на проекта времепътуването между градовете Септември и Пловдив ще бъде намалено от 40 на 28 минути.

Обхватът на дейностите включва изграждане на ново коловозно развитие в жп гара Септември и в жп гара Пазарджик, както и изграждане на нови пешеходни подлези в жп гара Пазарджик, спирка Мокрище и модернизация на съществуващия на жп гара Септември. Подлезите ще бъдат оборудвани с асансьори. Ще се проектира нов железопътен надлез в село Ковачево. В жп гарите и спирките в участъка ще бъдат изградени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа. Изпълнител на проекта е Консорциум „Свителски-РВП Кьоне“. Предвижда се работата по обекта да приключи до края на 2015 г.

Подробна информация за проекта

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...