ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Завършен е проектът на бъдещата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

18 декември 2013 A+AA-
Завършен е проектът на бъдещата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Завършен е проектът на бъдещата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, която ще се изпълнява в периода 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на годишното публично събитие за представяне на напредъка в работата по ОП „Транспорт“. В заседанието взеха участие и неговите трима заместници Петър Киров, Антон Гинев и Георги Тодоров. Проектът на новата оперативна програма е в Министерски съвет, от където ще бъде изпратен към Европейската комисия за предварителни консултации.

По време на събитието стана ясно, че вече е одобрена и модификацията на програмата. Благодарение на това решение ще бъдат прехвърлени 122,1 млн. евро от приоритетна ос 4 (за морските и водните пътища) към приоритетна ос 3 (интермодалност), както и прехвърлянето на 20 млн евро от приоритетна ос 2 (пътна инфраструктура) към приоритетна ос 1 (железопътна инфраструктура). Средствата са крайно необходими, тъй като проектите, които трябва да се възползват от тези пари са в процес на изпълнение. Сред тях са проектите за разширение на метрото в столицата и за модернизацията на гарите в София, Пазарджик и Бургас.

„Изпращаме поредната добра година в работата по Оперативна програма „Транспорт“. Можем да отчетем, че сме договорили почти цялата налична финансова помощ от 2 милиарда евро. Разплатили сме на бенефициентите близо 1 милиард и 100 милиона евро, което е повече от 50% от средствата по програмата. От тях вече 770 милиона евро се върнаха в Националния бюджет от Брюксел, само по линия на Оперативна програма „Транспорт“, каза министър Данаил Папазов.

По думите му са рехабилитирани и изградени над 218 километра железопътни линии, а повече от 140 километра магистрали са пуснати в експлоатация. “Само за изминалата година бяха открити пет големи инфраструктурни обекта и дадохме старт на изпълнението на още осем“, допълни Данаил Папазов. Към момента се изпълняват общо 15 големи проекта, сред които ключови обекти като жп линията по направлението Септември – Пловдив – Бургас, автомагистрали „Струма“ и „Марица“, столичното метро. Министър Папазов подчерта, че целта ще бъде успешното завършване на всички проекти, които са в изпълнение и бързото стартиране на новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По време на събитието Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС представи изпълнението на програмата, а социологът Венелин Стойчев запозна аудиторията с резултатите от социологически проучвания за изпълнението на ОПТ в периода 2007 – 2013 г. Според него, 80% от населението одобрява ОП „Транспорт“, а трите най-популярни проекта на програмата са АМ „Тракия“ със 75% разпознаваемост, софийското метро със 74% и АМ „Струма“ – 67%. 

Снимков материал

11_1.jpg 14_2.jpg 18_3.jpg

 

 

Презентации

ppt.gifПредставяне на напредъка на ОП "Транспорт" за 2013 г.ppt (2.26 MB)

 ppt.gifСоциологически проучвания за изпълнението на ОП "Транспорт" .ppt (6.37 MB)

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...