Начало / Новини

Премиерът Марин Райков и министър Кристиан Кръстев откриха жп линията Свиленград – турска граница

9 май 2013 A+AA-
Премиерът Марин Райков и министър Кристиан Кръстев откриха жп линията Свиленград – турска граница

Служебният министър-председател на Република България Марин Райков и служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев откриха 18-километров участък от жп линията Свиленград – турска граница.

„Успешното завършване на проекти като този, ще ни даде повече аргументи при кандидатстване за купуване на нови влакове през следващия програмен период на ОП”Транспорт”, каза министър Кръстев. По думите му, в рамките на първия изцяло завършен железопътен проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт”, е построен и най-големият железопътен мост в България. Съоръжението над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение, каквото през последните 40 години не е изграждано в България. Мостът е с дължина близо 500 метра, а височината му достига до 7 метра.

Премиерът Марин Райков благодари на всички за добре свършената работа и подчерта важността на проекта за железопътната свързаност между Европа и Азия.

Стойността на договора за строителство е близо 70 млн. лв., а новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорости от 160 км/час.

Проект „Електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница” е реализиран със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013. Бенефициент по проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а изпълнител – чешката компания „ОХЛ ЖС" АД.

На събитието присъстваха представители на НКЖИ, турските железници, областната и местна администрация.

 sofia_svilengrad4.jpg 9765.jpg 4_2.jpg P5096675.JPG

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...