Начало / Новини

Готов е анализът на железопътния сектор в България, финансиран по ОП „Транспорт”

30 април 2013 A+AA-
Готов е анализът на железопътния сектор в България, финансиран по ОП „Транспорт”

Част от резултатите от направения цялостен анализ на жп сектора в България ще бъдат използвани при подготовката на проекта за закупуване на нов подвижен състав по Оперативна програма „Транспорт”. Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на изводите от лот 1 „Оценка на пазарното търсене на железопътните транспортни пътнически услуги в Република България и изготвяне на мерки за оптимизирането им” и от лот 3 „Реинженеринг на поддържането на железния път, контрола на движението и разпределението на електрическа енергия, извършвани от Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

„Предстои да се запознаем с резултатите от анализите, но предварително можем да кажем, че е най-вероятно новият подвижен състав да бъде закупен за линии, които са били модернизирани през този програмен период, или на такива, които лежат на основната Трансевропейска мрежа и са достатъчно натоварени с пътници”, каза инж. Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Като добър кандидат за европейско финансиране могат да бъдат откроени и част от крайградските линии”, допълни тя.

По думите на инж. Василева проектът за закупуване на нов подвижен състав може да бъде реализиран през следващия програмен период на ОП „Транспорт”, като най-вероятно ще се финансира по бъдещата приоритетна ос "Иновации в управлението и услугите - внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта".

Сред резултатите, които се посочват в доклада на изпълнителя са, че през 2012 г. са превозени над 26 млн. пътници, като 67% от тях са удовлетворени от цената на пътуването. Най-голям е делът на пътуващите на възраст между 19 и 26 г., като близо 40% са ползвали железниците, за да пътуват за ваканция, 16%, за да отидат до работното си място и почти толкова, за да стигнат до училище. Процентът на бизнес пътуванията достига едва 4%. Почти 60% от пътуващите ползват намаление, а близо 80% изразяват готовност за предварителна резервация при отстъпка.

На събитието присъстваха представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, „Холдинг БДЖ” ЕАД, Национална компания „Железопътна инфраструктура” и др.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...