Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Над 80 пъти са нараснали договорените и разплатени средства по ОП „Транспорт”

18 юни 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Над 80 пъти са нараснали договорените и разплатени средства по ОП „Транспорт”

Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатените средства по Оперативна програма „Транспорт” за последните 3 години. Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусията „Научени уроци от настоящия програмен период”, която се организира в рамките на изложението „Европа за нас”.

„Към днешна дата са договорени 92% от бюджета на програмата или над 3,6 млрд. лв., а изплатени са над 1,190 млрд. лв. или около 30%”, каза министър Ивайло Московски. По думите му в средата на 2009 г. тези цифри са били тревожно малки, но благодарение на предприетите мерки ОП „Транспорт” отчита все по-добри резултати.

„Надявам се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за БДЖ „Пътнически превози”, допълни Ивайло Московски. Той обясни, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период. „Надяваме се да съкратим максимално сроковете и още другата година да стартираме процедура за закупуването на нови влакове”, каза министърът.

„Много важно за нас е да успеем да реализираме и проектът за модернизация на Централна жп гара в София в най-кратки срокове”, съобщи Ивайло Московски. „Колегите от НКЖИ вече са готови с документацията по проекта, като трябва да се изчистят само някои технически въпроси и се надявам, че през 2014 г. това съоръжение ще има модерен, европейски облик”, допълни той. По думите му благодарение на тези проекти железопътният ни транспорт има шанс да излезе от тежката криза, в която се намира през последните 20 години и да придобие съвременен, европейски облик.

Министър Ивайло Московски се спря и на другите проекти, които завършват тази година като акцентира, че благодарение на добрата работа е договорено с Европейската комисия още два етапа от софийското метро да се реализират през този програмен период.

В днешната дискусия участие взеха и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, главният директор на ГД „Програмиране на регионалното развитие” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, главният директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Кирил Гаратлиев, директорът на дирекция „Оперативна програма „Техническа помощ” Ирена Първанова, главният директор на ГД „Европейски фондове, международни програми и проекти” в Министерството на труда и социалната политика Наталия Ефремова, директорът на дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” в Министерството на финансите Моника Димитрова, главният директор на ГД „Управление на териториалното сътрудничество” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Мария Дузова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Ирена Пенчева.

Изложение „Европа за нас” се провежда в периода от 16 до 18 юни под патронажа на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Организира се от Българския икономически форум в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Участие в него взеха управляващите органи на всички оперативни програми, представители на местната и изпълнителната власт, на бизнеса, на бенефициенти по различни проекти и др.

 P6182661.jpgP2.jpgP6182680.jpg2_1.jpg7_3.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...