Начало / Новини

Министър Московски: Договори за над 3.2 милиарда лева са сключени по ОП „Транспорт”

28 март 2012 A+AA-
Министър Московски: Договори за над 3.2 милиарда лева са сключени по ОП „Транспорт”

До този момент са сключени договори за над 3.2 милиарда лева по Оперативна програма „Транспорт" или почти 84% от бюджета й. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред членовете на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание. По думите му плащанията към изпълнителите по проектите вече надхвърлят 989 млн. лв. или около 25% от бюджета на програмата, която разполага с около 4 милиарда лв.

„Нито една страна-членка не е успяла да усвои на 100% предвиденото европейско финансиране през първия си програмен период. България има всички шансове да се превърне в първата държава в Европейския съюз, която може да усвои целия финансов ресурс по програма", заяви министър Московски. По думите му основната цел е да се запази това темпо на работа, като разплатените средства по програмата започнат да се доближат все повече до сумата на договорените.

Ивайло Московски информира членовете на комисията, че през лятото предстои да бъдат открити финансираните по ОП „Транспорт" лотове 2 и 3 на АМ „Тракия" и новите отсечки на метрото. „След завършването на тези проекти всички ще усетим първите ефекти от изпълнението на програмата - облекчаване на летния трафик към морето и по-чист и бърз градски транспорт в столицата", заяви той.

„За по-голямата част от проектите от индикативния списък на програмата са проведени тръжни процедури и сключени договори, като осем големи проекта са в процес на изпълнение", обяви министър Московски. Той уточни, че формулярите за кандидатстване на седем от тях са одобрени и от ЕК, като в процес на оценка от ЕК е проектът за изграждане на АМ „Струма". 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...