Начало / Новини

Министър Ивайло Московски присъства на инспекцията на столичното метро

25 януари 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски присъства на инспекцията на  столичното метро

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заедно с  министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектираха днес проекта за разширение на столичното метро. На събитието присъстваха и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на Европейската комисия и др.

Официалните лица пропътуваха участъка от бул. „Княгиня Мария Луиза" до х-л „Хемус" и имаха възможност да видят новопостроеното трасе и новите метростанции по направлението. Участъкът е част от Етап 1 (надлез Надежда - бул. Черни връх) на проекта за разширение на столичното метро, който се финансира по Оперативна програма „Транспорт". Той е с дължина 6,5 км и обхваща 7 метростанции. Работата по него е във финалната си фаза като е достигнато почти 90 % физическо изпълнение.  

По другите две отсечки, включени в Етап 2 на проекта по ОП „Транспорт", физическият напредък е съответно - около 86% по лот 1 Обеля - надлез Надежда и над 94% на лот 2 Младост 1 - бул. „Цариградско шосе".    

Анализите на „Метрополитен" ЕАД показват, че след завършването на двата етапа общата дължина на подземната железница в София ще достигне 31 км. с общо 27 метростанции. Трафикът в столицата ще се облекчи с 25%, а от това жителите и гостите на града ще спестят над  65 хил. часа дневно. Като се добавят безспорните удобства на пътуване, безконфликтност на движението, намалените разходи за експлоатация в т.ч. за гориво и амортизации на масовия градски транспорт и на личните автомобили ще се формира пряк и косвен икономически ефект от няколко десетки млн. лева годишно.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...