Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Одобрените железопътни проекти по ОП „Транспорт” са на стойност 2,7 млрд. лева

19 януари 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Одобрените железопътни проекти по ОП „Транспорт” са на стойност 2,7 млрд. лева

„Общата инвестиционна стойност на договорените проекти за изпълнение по  приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт" достига 2,7 млрд. лв.", съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В тази сума влиза проектът за разширение на столичното метро, в частта от Надежда до Обеля и от Младост 1 до Цариградско шосе, заедно с националното и другите източници на финансиране. Около половината от тях са безвъзмездна финансова помощ. Министър Ивайло Московски присъства днес на официалната церемония по подписване на договорите с избраните изпълнители за реконструкцията и електрификацията на жп линията Димитровград - Свиленград.

„За две години успяхме да договорим повече от предвидените средства по първа ос на ОП „Транспорт, а всички железопътни проекти вече имат одобрени апликационни форми от Европейската комисия", каза министър Ивайло Московски. Той пожела успешна работа на изпълнителите, но ги предупреди, че работата им ще се следи стриктно и съгласно всички изисквания за срок и качество.

Поръчката за реконструкцията и електрификацията на жп линията Димитровград - Свиленград е разделена на три позиции:

  • Позиция 1 - Реконструкция и електрификация на железопътната отсечка Димитровград - Харманли, с приблизителна дължина на железния път 36 км; Изпълнител: „Терна" АД, Гърция, предложена цена - 136 000 000 лв. без ДДС;
  • Позиция 2 - Реконструкция и електрификация на железопътната отсечка Харманли - Свиленград, с приблизителна дължина на железния път 34 км и рехабилитация и електрификация на железопътната линия Свиленград - граница с Република Гърция с приблизителна дължина 4 км; Изпълнител: Сдружение „Железопътна инфраструктура 2011", гр. София, предложена цена - 116 497 477 лв. без ДДС.
  • Позиция 3 - Изграждане на нови тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата тягова подстанция в Димитровград. Изпълнител: „Старт инженеринг" АД, гр. София, предложена цена - 20 350 493 лв. без ДДС.

Отсечката Димитровград - Свиленград е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граници по коридори ІV и ІХ" и ще се финансира по Оперативна програма „Транспорт". Бенефициент е Национална компания „Железопътна инфраструктура".

Снимки от събитието:

1_05.jpg

1_06.jpg1_07.jpg2_02.jpg2_03.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...