Начало / Новини

2011-та е най-добрата година в работата по ОП „Транспорт”

30 декември 2011 A+AA-

През 2011 г. са постигнати най-добрите резултати в работата по Оперативна програма „Транспорт". От началото на годината са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ за почти 2.240 млрд. лева. С тях общата сума на договорените средства по програмата възлизат на малко над 3.411 млрд. лева.

Разплатени към бенефициентите са общо над 888 млн. лв., от които 668 млн. лв. през 2011 г. Настоящата година е първата със сериозен ръст при сертифицираните средства, като те вече възлизат на над 893 млн. лв. Това са реално усвоените пари, които са преминали през целия етап на проверка и одобрение - на национално и на европейско ниво. От началото на програмния период са подадени 8 формуляри за кандидатстване към Европейската комисия, от които 5 през 2011 г. Одобрени са 5 апликационни форми, като положителният отговор за 3 от тях дойде през тази година.  

Последният проект, получил зелена светлина от Брюксел, е „Електрификация и реконструкция на железопътна линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: Първомай - Свиленград". Това е най-големият инфраструктурен проект на Национална компания „Железопътна инфраструктура", който е преходен с мостово финансиране - от програма ИСПА към Оперативна програма „Транспорт".

Решението на Европейската комисия от 22 декември 2011 г. осигурява европейско финансиране за завършване на частта от Димитровград до Свиленград. Строителството на другите участъци по линията Пловдив - Свиленград, финансирани по ИСПА е на финална фаза. Двете отсечки (Крумово-Първомай и Първомай - Димитровград) имат издаден акт 15 и протичат тестове на трасето и контактната мрежа при скорости от 160 км/ч. Остатъкът от трасето Свиленград-турска граница ще бъде завършен през лятото на 2012 г. със средства от Оперативна програма „Транспорт".

През 2011 година стартира строителството по АМ „Марица" и АМ „Струма". Запазено бе доброто темпо на работа по АМ „Тракия", а от месец октомври българските граждани могат да ползват и новоизградения пътен възел при Стара Загора, който е част от лот 2 на магистралата. Проектът за разширението на софийското метро навлезе в заключителната си фаза, а със средства от оперативната програма бяха закупени 18 нови метровлака.

Отчетите показват, че всички тези резултати нареждат ОП „Транспорт" на едно от челните места, по договорени и разплатени средства, от всички оперативни програми в България.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...